Gikker Stories - vieraana HP Parviainen: "Esiintymään oppii vain esiintymällä"

 

Gikker Stories -ohjelmasarja käsittelee esiintyjän ammattia ja esiintymisalaa teemahaastattelujen kautta. Ensimmäinen Stories-haastateltava on muun muassa Duudsoneista, Possesta ja Talentista tuttu TV-kasvo HP Parviainen. Wikipedian mukaan Parviainen on stunt-esiintyjä ja opettaja. Pitääkö tämä paikkansa?

-Hauska määritelmä! Kumpikaan rooleista ei enää pidä paikkaansa. Määrittelisin itseni esiintyjäksi ja juontajaksi sekä nyttemmin myös yrittäjäksi, HP täsmentää.

Parviaisen ura ruudussa on kestänyt kohta kunnioitettavat 20 vuotta. Ura alkoi 2000-luvun alussa Extreme Duudsonien Maailmankiertueella. Karismaattisen esiintyjän uraan on mahtunut monenlaista tehtävää ja roolia. Monipuolinen työkenttä on kaikkiaan erittäin mielekäs. Parasta osaa tämän hetken laajasta työkentästä valittaessa HP:lla on selkeä mielipide.

-Suorat TV-lähetykset on siisteintä, niissä on jotain maagista fiilistä. Joka kerta joutuu laittamaan itsensä täysin likoon. Mokaamisen pelko on aina läsnä eikä mihinkään voi jäädä makaaman, vaan on jatkettava eteenpäin ja osattava nauraa myös itselleen. Ei oo uusintaottoja, HP kertoo.

Vauhdikkaalle esiintyjälle on sattunut toki kaikenlaista. Extreme Duudsonien aikana luut olivat kovilla, ja myöhemmässä vaiheessa on sattunut toisenlaisia kommelluksia. Tuleeko mieleen jotain sekoilua juontajauran varrelta?

-No todellakin! Kerran vieraanamme Possessa oli näyttelijät Kari Hietalahti ja Riku Nieminen, hyviä tuttuja molemmat. Siinä juontoa tehdessä iski totaalinen black out. Mietin vain, että ketäs sieltä on tulossa, mitäs mä olin sanomassa. Mä olin semmosessa häkissä joku ihme lannevaate päällä ja mietin vain, että jotain pitää tuottaa. Sain sanotuksi, että meillä on seuraavaksi Roba TV-sarjasta Hietasen Kari ja joku Riku. Kuinka noloa se oli! No onneks asia on käsitelty ja myöhemmin tilanteeseen on palattu hyvällä huumorilla, HP nauraa.

Esiintyjän ammatti on monen nuoren toive. Kokeneella artistilla on varmasti monta hyvää vinkkiä annettavaksi aloittelevalle esiintyjälle.

-Esiintyjän olisi hyvä oppia tapa lokeroida oman elämän asiat niin, ettei ne asiat pyöri mielessä silloin kun esiintymisiä tehdään. Esiintymistä helpottaa myös, jos on selvillä mitä minulta odotetaan. On hyvä olla tarkat speksit siitä, mitä esiintymiseltä halutaan. Vanha ja kliseinen fakta on, että esiintymään oppii vain esiintymällä. Jokaisella esiintyjällä on ne ensimmäiset esiintymiset, joilla on vain kourallinen seuraajia. Jokainen esiintyjä on myös käynyt läpi ensimmäisten esiintymisten jännityksen. Itse muistan, kun yläasteella mun piti puhua tukioppilastoiminnasta kasiluokkalaisten vanhemmille. Se jännitys, kun et saa kunnolla happea, kädet tärisee ja yrität vaan muistaa, mitä piti sanoa. Toisaalta muistan myös ensimmäiset Posse-lähetykset. Me oltiin tehty kymmen vuotta TV-ohjelmia, mutta sitten kun tuli ensimmäiset suorat lähetykset, niin muistan kun tankkasin edellisenä päivänä viittä lausetta. Sitten lähetyksessä vaan ootin paskanjäykkänä, että sitten kun tulee mun vuoro, niin muistan kaiken. Koko se Possen eka kausi meni opetellessa rentoutta, mutta sieltä se on pikku hiljaa löytynyt. Nykyään pyrin enemmän miettimään sitä livetilannetta ja sisältöä, en niinkään opettele repliikkejä ulkoa. Näiden kokemusten myötä jokaikinen esiintyminen on tuntunut helpommalta ja jännitys on laantunut, HP avaa omia kokemuksiaan.

Katso koko haastattelu tästä! Video löytyy myös Gikkerin IGTV:stä ja linkit löytyy myös Gikkerin FB-sivujen kautta.

IMG_4614.jpg